Miért születik most kevés gyerek nálunk?

Kezdési időpont: Október 2. 18.00

Előadó: Kertész János

Helyszín: Phoenix  Stúdió

A változtatás jogát fenntartjuk!

Minden érdeklődőt -előzetes egyeztetést követően- szeretettel várunk!

A címben föltett kérdésre egyszerűnek látszik a válasz. Külső okok korlátozzák a születéseket. A nők sokáig tanulnak. Későn alakulnak ki a tartós kapcsolatok (házasság, élettársi viszony), mindenki számára elérhetőek a fogamzásgátlás eszközei. Megnyílt az út a nők karrierje előtt, a gyereknevelés pedig komolyan akadályozza azt. Rendkívül alacsony a családok többségének jövedelme, a nők fizetésére szükség van. A GYES a bérnek csak kis hányadát pótolja, a kiadásokat viszont drasztikusan megnöveli a gyerek érkezése. Teljes a létbizonytalanság, a ma még biztosnak vélt állást holnap fölmondhatja a munkaadó. Ehhez járul a jogbiztonság hiánya, a kedvezmények egyik napról a másikra megszűnhetnek, az adórendszer évről-évre változik. Az okokat még sorolhatnánk, de ennyi is elég. Sokak (talán a többség) számára ezek a döntő szempontok, amelyek megakadályozzák a gyerekvállalást.

 

Tizenhat éves kineziológusi tapasztalatom azonban megtanított arra, hogy döntő szerepet játszanak a belső akadályok is. Jó néhány olyan kliensem volt, akik évek óta küszködtek azért, hogy megfoganjon a baba, de ez nem sikerült. Az összes hozzáférhető orvosi vizsgálaton átmentek. A hölgyek többségénél a diagnózis általában semmilyen kóros elváltozást nem állapított meg, legföljebb a prolaktin szint volt magas. Többeknél kisebb-nagyobb cisztákat, miómát, inzulin-rezisztenciát találtak előfordult endometriózis is, ettől azonban létrejöhetett volna a terhesség, ráadásul ezek sem véletlenül alakultak ki.

 

Amikor ilyen kliensekkel foglalkoztam, minden esetben rendkívüli félelmekkel találkoztam, amelyek vagy tudatosak voltak, vagy csak a kezelés során jöttek föl. A legfőbb „mumus” a szülés. A kislányok lépten-nyomon találkoznak olyan panaszokkal, hogy milyen fájdalmas, illetve minden szempontból szörnyű a szülés. Legtöbbször az anyák riogatják a gyerekeiket, de szerepet játszhatnak a pedagógusok (óvodától érettségiig), a szomszédasszonyok és minden olyan nő, aki úgy érzi, hogy a szülése olyan hőstett vagy mártíromság, amit mindenkinek el kell mesélnie.

 

Bár a szüléstől való félelemnek elsősége van, sok más félelem is kapcsolódhat a gyerekvállaláshoz. Sokan attól tartanak, hogy meghíznak vagy hogy striák (terhességi csíkok) jelennek meg a hasukon. Egyesek attól tartanak, hogy a szoptatás elrontja a mellük alakját. Volt olyan kliensem, akinek nem volt teje és a kezelés során ez jött ki okként. A tudattalan tiltakozott a szoptatás ellen. Szerepet játszhat az önbizalomhiány. Nem hiszik el magukról, hogy jó anyák lesznek. Van, aki a leendő apáról nem tételezi föl, hogy megfelelően részt vesz majd a nevelésben. Többen nem voltak biztosak abban, hogy tartós lesz a kapcsolatuk a férjükkel vagy az élettársukkal.

 

Jelentős akadály lehet a „küszöbátlépéstől” való félelem. Az anyává válás alapvető életformaváltást és új típusú felelősséget jelent. Ettől sokan visszariadnak.

 

Látszólag nem tartozik a témához, de valójában itt kell említeni a menstruáció előtti és alatti ingerültséget, fej- és hasgörcsöt és esetleges egyéb tüneteket. Az esetek többségében ezek a jelenségek is a női nemi szereppel és a szüléssel, illetve egyéb félelmekkel magyarázhatók, bár természetesen nem tudatos a kapcsolat.

 

Több olyan esettel is találkoztam, amikor egy nő azért nem tudott tartós kapcsolatot létesíteni, illetve azért viszolygott a szextől, mert tudat alatt kapcsolatba hozta a szüléssel.

 

Minden eset egyedi, mindenki más. A fölsorolt jelenségek mégis gyakran ismétlődnek. Az okok semlegesítésével jó néhány esetben sikerült elérni, hogy megérkezzen a kívánt gyermekáldás.

További részletekért keresse fel Facebook oldalunkat!

Időpont: 
2013. október 02. - 18.00
Helyszín: 
Phoenix Stúdió 1111 Budapest, Karinty Frigyes u.22.III.e3.a