A látható és láthatatlan világ titkai, avagy képességeink fejlesztése,félelmeink feloldása a szembenézés és a tudatosság segítségével

A szorongás és a félelem jelentése

Életünk során időnként mindannyian érzünk feszültséget, szorongást, aggodalmat, nyugtalanságot vagy félelmet. Ezek az érzések valamennyiünk számára ismerősek. Bizonyos helyzetekben és egy normális szintig ezek az érzések még egészségesek is: fokozhatják a teljesítőképességet, ösztönzőleg hathatnak (pl.: sportban, munkahelyen), illetve a szervezet, ha fenyegetést észlel, ősi, zsigeri ösztönként felkészíti a testet a menekülésre vagy éppen a szembeszállásra („üss vagy fuss” reakció), védelmezve minket, hogy elkerüljük pl. a vadállatok támadását, illetve a jelenben óvatosságra késztet, ne tegyük ki magunkat felelőtlenül veszélyhelyzeteknek.

Problémává és korlátozóvá akkor válik a nyugtalanságérzet, ha az élet minden területére átterjed, és általános érzéssé válik. Gondolkodási, testi, érzelmi és viselkedési jellemzők együtt hozzák létre az aggodalmaskodással, nyugtalansággal, félelmekkel járó szorongást.

A szorongás fő jellemzője, hogy azonosítható külső ok nélkül is létrejön. A félelem esetében pontosan meg tudjuk nevezni, hogy mi a félelem tárgya, pontos oka (pl. félek a póktól, fogorvostól stb.) A szorongás a tehetetlenség érzésével összekötött félelem érzete, amikor az ember úgy érzi, hogy semmiféle befolyással sincs a történésekre. Az egyén teljes életét áthatja, bénultság és a nincs választás érzését áramoltatva, korlátozva az egyén szabad gondolkodását, cselekedeteit.

Testi tünetek kísérhetik. Ilyen lehet: szívdobogás, émelygés, mellkasi fájdalom, fejfájás, gyomorfájás, izomfeszültség a vállban és nyakban, szédülés, fáradtság.

Érzelmi komponensei: nyugtalanság, izgatottság, érzékenység, álmatlanság vagy rossz álmok sorozata.

Előadó: Kovács Andrea

Ajánlott irodalom:

Bagdy Emőke – Pszichofitnes c. könyve

Saját oldások tapasztalatai

Almási Kitti: Bátran élni c. műve

Csak regisztrált és bejelentkezett tagok számára szóló írás.