A szeptember 29.-i Jubileumi Ünnepség témái (Program ismertető)

Az ünnepséggel kapcsolatos további információk találhatóak itt!


Dr. János Péter: Magzatkorunk, születésünk nyomai a személyiségünkben

Életünk korai szakasza biológiailag igen hasonlóan telik valamennyiünk számára. Ezen időszak érzelmi hátteréből származó személyiségjegyeinket életünk végéig hordozzuk magunkkal, hiszen velünk születettek. Úgy érezzük, mi "ilyennek születtünk", "ilyenek vagyunk". Fel sem merül bennünk, hogy ezek is  oldhatók, hiszen tanult viselkedési formák.

2.Kertész János:Az énkép és a testkép kialakulása, az ezzel összefüggő problémák

Elfogadjuk-e a külsőnket? Miért terjed a piercing, a plasztikai műtét és a tetoválás? A divat hatása a szépségideálra. A média terrorja.
Valóban a külalakunkkal van-e bajunk? Szeretjük-e, elfogadjuk-e önmagunkat? Ha nem, miért? Miért érezzük rossznak magunkat? Támogat-e a világ abban, hogy megfeleljünk magunknak?
Miért fontos a pozitív énkép?

3.Dr. Simon Katalin: Gyermekek a kineziológusnál:

Sokunk fejében a gyermekkor úgy szerepel, mint egy probléma mentes időszak. Ám a felnövekedéssel járó folytonos változásoknak megvannak a maga stresszei, és a mai rohanó világban ritkán kapják meg gyermekeink azt a figyelmet, amire vágynak. Ráadásul ma már mások a gyermekek igényei, elvárásai is felénk szülők, pedagógusok, felnőttek felé. Olyannyira, hogy beszélünk indigó-, kristály-, szivárvány gyerekekről, x,y, z generációról. Hogyan bánjunk velük? Mit tehetünk értük, hogy azzá válhassanak, amiért idejöttek? Mit tehetünk, ha tanulási vagy viselkedési problémát tapasztalunk náluk? És mit tehet ehhez hozzá a kineziológia?

4.Farkasné Erzsike: A tánc a lélek mozgása

A Szakrális körtánc egy táncterápiás módszer, amelyben növekszik az önismeret és a lélek -gyógyítás/gyógyulása kap szerepet. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a kritika és ítéletmentességre!
Ebből adódik, hogy a táncunk nem a közönségnek szól. A szakrális körtánctánc maguknak a táncolóknak szól.
A foglalkozások többnyire valamilyen esemény, téma vagy ünnep köré rendeződnek. Hiszen az ember a kezdetek óta táncolt a jó termésért, az Istenek áldásáért. A körtáncmozgalom ezekhez az ősi hagyományokhoz nyúlik vissza. Abba az időbe, amikor az emberek életének szerves része volt a tánc, táncoltak olyan fontos események kapcsán, mint a születés, halál vagy szerencsés vadászat. Tánccal köszöntötték a napfelkeltét, és kértek esőt. Jelen korunkra sajnos mindez szinte teljesen feledésbe merült.

5.Villing Zsuzsa: Férfi és nő – a szexualitás

Kendőzetlenül zúdul ránk az újságokból, az internetről. Vonz és taszít, izgat és megbotránkoztat . Belevetjük magunkat vagy toporgunk és egyre görcsösebbé válunk. Élünk vele vagy köszönjük szépen, de élünk inkább nélküle! Telnek az évek és elmulasztjuk megélni hétköznapi életünk egyik hatalmas örömforrását, kreativitásunk támogatóját, a Teremtés misztériumát. Ez az előadás egy csokorra való ízelítőt ad abból, hányféle mélyen eltemetett ügy akadályozza a kiteljesedett, örömteli szexualitást  a One Brain módszer szemszögéből.

6.Várkonyi György: Veszteségeink feldolgozása

Röviden arról beszélek, hogy mit is nevezünk veszteségeknek. Ezek milyen hatást fejtenek ki bennünk: sokkolhatnak, krízisállapotot hozhatnak létre, megbetegíthetnek, posztraumatikus utóhatásiak lehetnek
Milyen módon és milyen metodikai módszerekkel lehet kineziológiai eszközökkel kezelni őket, az általuk okozott hatásokat csökkenteni, megszüntetni.
Azt is megpróbálom megvilágítani, hogyan lehetne a veszteségeket „nyereségekké” áttranszformálni, személyiségünk és lelki fejlődésünkre felhasználni, és stressz-állóvá erősíteni a hozzánk fordulókat.

7.Escher Andrea: A színek hatása az érzelmekre

Érzelmes színek - színes érzelmek

A minket körülvevő világ színekkel van tele, legintenzívebb színforrásunk pedig a természet.

A szín rezgés, a szín vibrálás. A spektrum minden színe más- más hullámhosszon rezeg. A színek szépségét tudatosan is élvezhetjük, rezgésük  azonban tudattalanul is hat ránk. Mivel testünk, energia rendszerünk is rezgésekből áll, a színek azonnal hatnak szerveinkre, auránkra és csakráinkra is. Ezekre a rendszerekre is különböző színek jellemzőek feladatuktól és finomságuktól függően.  Sőt, mi is színeket sugárzunk ki a környezetünkbe, állapotunknak, hangulatunknak megfelelően és ezeket a rezgéseket a külvilág is érzékelheti.

A színeket ösztönösen is használjuk testünk, lelkünk gyógyítására, pl. amikor egy adott napon csak bizonyos színeket tudunk viselni, vagy lakásunk színeit megváltoztatjuk, ahogy életünk, életfeladatunk változik.

Dolgozunk színekkel tudatosan is, attól függően, hogy melyik szerv, illetve szervrendszer  milyen szinten blokkolódott és milyen rezgéssel - azaz színnel - tudjuk a szervet harmonikus működésre ösztökélni.

A színek gyógyítanak, felhangolnak és persze örömöt is okoznak nekünk.

8.Kerekasztal beszélgetés: A krízis, mint esély

1. Mi a krízis: Külső és belső események hatására kialakult lélektanilag kritikus, válságos állapot, amikor a személy kénytelen a számára veszélyeztető körülményekkel szembenézni, ezeket a veszélyeket sem elkerülni, sem az eddigi problémamegoldó eszközeivel megoldani nem tudja.

2. Krízisfajták:  

a.) Fejlődési krízisek: Minden életkornak vannak olyan szakaszai, amikor a változások dinamikusabban zajlanak (gyermekkor, serdülőkor, nyugdíjazás – idősebb korban).

b.) Kívülről jövő, sorscsapásszerű helyzetek: Halálesetek, válás, katasztrófahelyzetek, kinevezések, leépítések, stb.)

c.) Időzített krízisek: Házasságkötés, gyermekszülés, diplomaosztás, stb.

3. Mitől függ a krízis nagysága, mélysége?

4. A krízisek „fejlődésének” irányai:

a.) A korábbinál magasabb, fejlettebb egyensúlyi állapot elérésének lehetősége.

b.)  A korábbinál alacsonyabb szinten, vagy diszfunkcionális működés árán történt egyensúlyba kerülés lehetősége, amit posztraumatikus testi vagy pszichés betegségek kísérnek.

5. A résztvevőket megkérem, hogy a gyakorlatukból vett példák alapján ecseteljék a kineziológiai alapvetésű krízisintervenció lehetőségeit, tennivalóit.

9.Tuboly Beatrix: Hangtálas meditáció

A hangmasszázs a hangok hatására vonatkozó azon ősi tudásra épül, amelyet az indiai gyógyítók alkalmaztak több, mint 5000 évvel ezelőtt. A távol-keleti népek szerint a Kozmosz és az Ember hangokból keletkeztek, az ember hangból lett megformálva, vagyis az ember maga is hang, rezgés. Ezért is mondják, hogy ha valaki összhangban van önmagával és környezetével, harmonikus rezgésben él, akkor egészséges, képes az életét is szabadon és kreatívan irányítani, hisz harmonikusan együtt rezeg a Mindenséggel.

Tibetben azt mondják, hogy a harmonikus hangok a testből és a lélekből elűzik a rossz szellemeket (mint stressz, negatív érzelmek, gondolatok, stb.). Ezáltal a testnek és a léleknek újra megvan a lehetősége, hogy harmóniába kerüljön, és egészségessé váljon. A hangmasszázs tulajdonképpen az eredeti rendbe hoz vissza bennünket, emlékezteti a test sejtjeit a harmonikus, vagyis egészséges működésre. A tibeti hangtálak az egyéni hangmasszázs kezelésen túl csoportos hangfürdő keretében is kifejthetik relaxáló, gyógyító hatásukat, amely foglalkozás a hangtálak hangjának vezetett meditációval való összekötését teszi lehetővé. A Magyarországi Kineziológusok Szövetsége 20 éves jubileumi programja keretében egy 30 perces vezetett meditáción lesz lehetőség részt venni.

Az ünnepséggel kapcsolatos további információk találhatóak itt!

Időpont: 
2012. szeptember 29. - 10.00
Helyszín: 
Kertész utcai Általános és Szakközépiskola 1073 Budapest Kertész utca 30