A kineziológia magyarországi története

Várkonyi György összeállítása 1992 től napjainkig

1. 1992. március: Carol Ann Hontz amerikai kineziológus oktató megtartotta első "Egy agy" tanfolyamát Budapesten, amelyen 41 fő vett részt.

2. 1992. Eördögh Kristóf svájci kineziológus megtartotta első "Touch for Health" tanfolyamát Budapesten, amelyen kb. 40 fő vett részt.

3. 1992 őszén megalakult a Magyarországi Kineziológusok Szövetsége.

    A tagság elnöknek János Pétert, titkárnak Várkonyi Györgyöt, az ellenőrző bizottság elnökének Korcsmáros Magdát, az etikai bizottság elnökének Gárdos Máriát választotta meg.

4. 1993. január 15-17 közötta szövetség meghívására "Brain Gym" tanfolyamot tartott E. Mc. Keen angolEdu-K facilitátor. Ezzel Magyarországon háromféle kineziológiai módszerrel vált lehetségessé a munka.

5. 1994. április 24. Az első 21 fő elvégezte a "Három az egyben" oktatói tanfolyamát, ettől kezdve már magyar oktatók folytatták a kineziológusok új nemzedékének kiképezését.

6. 1995. augusztus 11. 26 fő elvégezte a "Toich for Health" instruktorképző tanfolyamát, ezzel lehetővé vált, hogy ez a kineziológiai ág is nagyobb ütemben fejlődjön, azt magyar oktatók is oktassák.

7. 1995. október. A Nemzetközi Kineziológiai Kollégium elismertea Magyarországi Kineziológusok Szövetségének eddigi munkáját és Aria den Hartog nemzetközi facilitátor ajánlására olaszországi világkongresszusán felvette tagjai sorába.

8. 1997. október 10-én dr. Weyne W. Topping 23 főnek megadta az engedélyt, hogy a „Stress Release” (Wellness Kinesiology) szakágat oktathassa.

9. Természetgyógyászati Törvény 11/1997.(V. 28.) a kineziológiát a természetgyógyászati ágak közé besorolta, egyben lehetővé tette, hogy általános természetgyógyászati és egészségügyi ETI vizsga és a megfelelő elméleti és gyakorlati szakvizsga letétele után hivatásos kineziológusként dolgozzunk.

10. A Nemzetközi Kineziológiai Kollégium eredményes kineziológiai tevékenységünk egyfajta elismeréseként megbízta a Magyarországi Kineziológusok Szövetségét, hogy 2001. augusztus 05 – 07 között Magyarországon tartsa meg a Kineziológiai Világtalálkozót. Ezen részt vett, és előadást tartott: Bernhard Studer, az IKC elnöke, dr. John F. Thie, a Toch for Health; dr. Wayne W. Topping, a Welness Kineziológia; dr. Jimmy Scott a Health kineziológia; Gordon Stokes a Three in One Concepts  (Három az Egyben); Grethe Fremming, a Tansformation Kinesiology; dr. Charles Krebs: Agyintegráció Kineziológiája szakágak létrehozói.