A fizikai test és az érzelmek kapcsolata

Az érzelmek szerepe és hatásmechnizmusa

 

Ha a szavakból indulunk ki, az angol nyelv nagyon beszédes ebben a témában: érzelem=emotion, mozgás=motion. Ez az összefüggés pontosan megvilágítja az érzelmek szerepét az emberi, sőt az állati működésben is. Tehát nyugodttan kijelenthetjük, hogy nincs negatív vagy pozitív érzelem csak energia, ami mozgást vált ki. A pozitív érzelem mozdulás valami felé, a negatív érzelem pedig mozdulás el valamitől. Valójában már magzatként is így működünk az anyaméhben: ha a mama megsimogat, akkor igyekszünk a kellemes inger felé mozdulni, ha pedig veszély fenyeget (pl. abortusz), akkor a lehetőségeinkhez képest menekülőre fogjuk a dolgot, de legalábbis igyekszünk elbújni, amennyire lehet.

A probléma a későbbiekben az, hogy érezzük, hogy mozdulnunk kellene de félünk a következményektől és inkább nem mozdulunk.
Ez az állapot maga érzelmi stressz. Ha megvizsgáljuk, pl. a szabadon élő nyuszik életét, akkor az eléggé stresszesnek tűnik, hiszen találkozva egy rókával, ők mindig az életükért futnak. Ám ezzel együtt sem mutatják a stressz jeleit, hiszen, ha túlélik, akkor elbújnak egy biztonságos helyen és kipihenik magukat, majd jöhet a következő róka, ha meg nem… Nos, akkor már nem beszélhetünk stresszes nyusziról, csak jóllakott rókáról.

Csak regisztrált és bejelentkezett tagok számára szóló írás.