Dr. Máté Gábor: A TEST LÁZADÁSA (Könyvismertető kineziológus szemmel)

Könyvismertető kineziológus szemmel: Szemelvények a Várkonyi György által ismertetett könyvből.

 

Dr. Máté Gábor: A TEST LÁZADÁSA

Ismerd meg a stressz betegségeket

 

Dr. Máté Gábor 1957­-ben vándorolt ki 14 éves gyermekként Kanadába családjával. Több mint 20 évig családorvosként praktizált. Klienseivel való terápiás munkájában szembesült azzal, hogy súlyos, sokszor halálos betegségek kiváltó okai elsősorban érzelmi traumák lehetnek az embereknél. Ez a tapasztalat kezdte áthatni ezt követően a munkáját és kutatásait, amelyet ebben a könyvében adott közre.

 

Amikor dr. Máté szembesült tapasztalataival, kutatásai során eljutott Dr. Selye János munkásságához, megállapításaihoz, valamint a Kanadában is akkortájt szárnyait bontogató új egészségügyi tudományos kutatáshoz, a pszichoneuroimmunológiához.

 

Hogyan alakul át a stressz betegséggé?


Mint tudjuk Dr. Selye János magyar származású Nobel díjas kutatásai alapján, a stressza szervezet nem specifikus válasza a testet ért igénybevételekre. Ilyen hatásokra azonnal fizikai és biokémiai reakciók bonyolult, egymásra épülő folyamata indul be, amellyel a test megpróbál alkalmazkodni az adott helyzethez. Ezt általában egy erős érzelmi inger váltja ki, amelyek befolyásolják a főbb szerveknek és az immunrendszernek a működését, továbbá azoknak a szervezetünkben keringő biológiai anyagoknak a hatását, amelyek részt vesznek testünk fizikai állapotának a szabályozásában, mindezek pedig visszahatnak az érzelmekre (kialakul egy negatív visszacsatolás, „ördögi kör” – kiemelés tőlem!). Ha elfojtjuk érzelmeinket, hogy biztonságba érezzük magunkat, akkor ez a gátlás hosszú távon gyengíti a test betegségekkel szembeni védekező képességét. Az elfojtás, ha az érzelmeinket nem tudatosítjuk, nem merjük megélni, hanem a tudattalanba száműzzük, ez összezavarja és szétzilálja fiziológiai védelmünket. Ez az oka annak, hogy sok embernél ez a védelem visszájára fordul, és az immunrendszer ahelyett, hogy védené, inkább pusztítja a szervezetet! Ez az autoimmun betegségek alapvető fiziológiai oka.

Csak regisztrált és bejelentkezett tagok számára szóló írás.